Få det bedste ud af din romaskine
Da der kan forekomme lidt støv fra produktionen på det blanke stykke, som sædet glider på, er det en god idé at tørre stykket over med en klud med lidt TØR silikone. Der kan ligeledes samle sig lidt støv på de små sædehjul. De vil derfor sætte pris på samme behandling, som det blanke stykke på romaskinen. For at få den bedste ro-oplevelse, er det også en god idé – ca. hver anden måned – at give romaskinens kæde en lille smule tør silikone. (Tør silikone kan købes i byggemarkeder)
Romaskinen: Din bedste ven når pulsen skal op!
En romaskine med luft- og magnetmodstand er et ret genialt mix af råstyrke og kontrol. Den giver dig en realistisk ro-oplevelse, men med muligheden for at skrue op og ned for modstanden – så det altid passer til dit humør og niveau. Lad os se lidt nærmere på, hvordan en romaskine med både luft- og magnetmodstand egentlig fungerer.
Hvordan virker en romaskine med både luft- og magnetmodstand?
Når du trækker i håndtaget på romaskine, sætter du et svinghjul i gang, og det er her magien sker! Dette er hvad der sker, når du ror med henholdsvis luftmodstand og magnetmodstand:
Romaskine med luftmodstand:
Når du vælger luftmodstandsfunktionen på kombi-romaskinen, så er det en ventilator i romaskinen, som skaber modstanden. Jo hårdere og hurtigere, du ror, jo mere luft presser ventilatorbladene sammen – og herved skabes din modstand. Så jo mere power, jo mere modstand.
Luftmodstandsfunktionen kommer særligt til sin ret, når du ønsker at træne intervalpræget, fordi du slipper for at skulle ændre på indstillinger på romaskinen under træningen. Du ændrer blot dit eget pace fra hårde sprints til rolige pas osv.
Romaskine med magnetmodstand:
Vælger du derimod at ro med magnetmodstand på din kombi-romaskine, så får du mulighed for at justere modstanden manuelt på håndtaget på ydersiden af kassen med romaskinens svinghjul. Svinghjulet aktiverer du, når du starter din træning.
Ved siden af svinghjulet er der monteret en magnet, som påvirker svinghjulets bevægelse. Magneten kommer dog aldrig i direkte berøring med svinghjulet. Men når du nemt justerer på justeringspinden på siden af den forreste del af romaskinen, så flyttes magneten tættere på svinghjulet og skaber derved mere modstand, så du skal arbejde hårdere. Omvendt, når magneten flyttes længere væk fra svinghjulet, bliver modstanden lettere.
Fordele ved en romaskine med både luft- og magnetmodstand
- Træner hele kroppen: Du får gang i ben, arme, ryg og core – plus pulsen ryger i vejret. Faktisk træner du helt op til 86 % af alle kroppens muskler, når du ror! Skal du vælge én kredsløbsmaskine, så er romaskinen et virkeligt godt valg til dit home gym.
- Skånsom træning: Fordi du ikke bærer din egen kropsvægt, når du ror – og fordi dine bevægelser er glidende, kan du træne hårdt uden, at du belaster dine led unødigt hårdt. Bl.a. derfor er romaskinen det perfekte valg til de flestes pulstræning uanset alder og niveau.
- Stille som en ninja: Luftmodstand kan larme lidt, men magnetdelen hjælper med at holde støjen nede. Så du kan træne tidligt og sent uden at vække resten af huset.
- Niveauet kan let tilpasses dig: Luftmodstanden tilpasser sig automatisk din indsats, mens du med magnetmodstanden kan bestemme præcis, hvor hårdt det skal være. Det er smart, fordi det fungerer for alle – uanset om du er nybegynder eller erfaren roer.
- Feedback: Romaskinen har et display, der giver præcise data om dit træk, tempo og distance, hvilket kan motivere dig i din hjemmetræning.
Hvem har glæde af at træne i en romaskine med luft- og magnetmodstand?
Romaskinen er for alle – uanset alder, træningsniveau, højde og drøjde. Her er nogle eksempler:
- Er du begynder:
Hvis pulstræning er nyt for dig, er romaskinen et skånsomt og effektivt sted at starte. Den opbygger både styrke og kondition uden risiko for overbelastning. Så den er en ren win-win investering til dit home gym.
- Er du seriøs med din træning:
Har du trænet længe, og er du seriøs med din træning, så er romaskinen en fantastisk effektiv måde at forbedre din udholdenhed, eksplosivitet og styrke. Mange bruger den som en del af deres intervaltræning, og lægger nogle kort intensive pas ind med roning i deres styrketræning.
- Er du på vej tilbage efter en skade:
Hvis du er løbet ind i trælse problemer med knæ, hofter eller led, så er romaskinen perfekt til både genoptræning og forebyggelse af skader især fordi du ikke bærer din egen kropsvægt under træningen – og bevægelserne er kontrollerede.
- Er tiden knap til træning:
Med en romaskine kan du få en fuld træning på blot 20-30 minutter, hvor du både får pulsen op og du får trænet 86% af dine muskler. Det er nemlig så mange muskler, du aktiverer ved roning. Så romaskinen er helt klart et oplagt valg, hvis du kan nikke genkendende til den manglende tid.